Техника

Фритюрници

ФИЛТЪР
Сортирай по: Покажи
42
50 продукта

Фритюрникът е уред, благодарение на който може да приготвите любимите си пържени картофки, бързо и без да изцапате навсякъде с олио. Но освен картоф и, може да сготвите още много неща: различни зеленчуци, месо, риба и дори някои плодове. Ако кулинарното разнообразие е вашият начин на живот, тогава Ви препоръчваме да си вземете фритюрник и то още сега. А ето и няколко важни съвета за кулинарите, които искат да си изберат най-подходящ кухненски уред.

Основната част на фритюрника е специална купа (от алуминий или неръждаема стомана), в която се излива маслото. Контейнерът на купата зависи от модела на устройството. Има много малки фритюрници, предназначени за една порция. Има и модели с купа от 1,2 литра, както и 2, 2.2, 2.5, 3 и дори 4 литра. Отгоре купата е затворена с капак. Модерните фритюрници са компактни и безопасни, отвън не се нагряват и купите за масло имат незалепващо покритие, което Ви позволява да се отървете от проблеми с почистването.

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате фритюрник:

Мощност

Мощността е ключовият параметър на всеки кухненски електрически уред. Този модел, който е по-мощен, ще приготвя повече ястия за по-кратко време и е подходящ за големи семейства. За малки порции препоръчваме да изберете модел с капацитет от около 1000 W, а за повече или по-големи порции- от 1500 W.

Обем

Тази характеристика показва максималния обем на купата, в която е необходимо да се налива масло - това показва какво ще бъде нейното потребление. Въпреки това е възможно да се използва едно и също масло няколко пъти благодарение на специален филтър, който е включен към почти всички модели.

Подвижна купа

Не всички модели имат подвижна купа, но това е плюс, който Ви позволява да почиствате уреда много по-лесен! Ако редовно ще използвате фритюрник, задължително проверете за тази опция – ще Ви е от полза.

Контролен панел

Няма голяма разлика между механичния и електронен контролен панел - по-добре е да се обърне внимание на допълнителните възможности на даден модел. Примерно, функцията на плавно регулиране на температурата по някаква причина не се среща във всички видове фритюрници, но е много важна за приготвянето на различни ястия. Таймерът също ще помогне, особено на начинаещите готвачи.

Филтър срещу миризма

Миризмата на използваното масло, едва ли ще се хареса на някого, така че в много модели има специален филтър, който помага тя да се премахне.

Корпус материал

Както при много други кухненски уреди, тялото на фритюрника може да бъде изработено от пластмаса или метал - неръждаема стомана.

Пластмасата е по-лесната за почистване, тя е доста издръжлива и моделите са с разнообразни цветове. Така може да изберете този, който най-добре ще изглежда във Вашата кухня. Неръждаемата стомана е по-чувствителна към драскотини, но според мнозина има по-добър външен вид, който отново може да бъде комбиниран с други устройства, които вече имате. Като цяло изборът на материал е въпрос на вкус.

Студена зона

Някои фритюрници поддържат по-ниска температура в зоната около дъното на купата. Това е изключително безопасно и така няма риск да се изгорите.